Arjen pyöritys

Täällä taas! 

Tällä kertaa ajattelin selostaa hiukan normaalista, enemmän tai vähemmän harmaasta arjesta  Kanadassa.

Ennen kuin koulu alkoi, arki tuntui enemmän lomalta kuin itse arjelta. Mitä se oikeastaan olikin, jos nyt ihan totta puhutaan. :'D Sitten kuitenkin, kun koulu alkoi, alkoi myös todelliseen elämään paluu. Tosin paikoiteillen kaikki tuntui kaukana todellisesta. Koska Kanada on osa länsimaita, eivät asiat olleet ihan niin kauhean erilaisia kuin Suomessa mutta samaan aikaan kuitenkin aivan erilaisia. 

Asuin vaihdon ajan tosiaan Barriessa, joka sijaitsi noin 110 kilometriä Torontosta pohjoiseen. Kooltaan se on noin Turun luokkaa. Ajattelin nyt tässä vähän kertoa, että miten kaikki arkiset asiat siellä hoituivat.

Koska Kailla ei ollut autoa niin kulkeminen sujui pääsääntöisesti joko bussilla tai kävellen. Aina silloin tällöin käytinne überia, varsinkin silloin kun oli käyty isomman kaavan mukaan ostoksilla eikä jaksettu raahata kauppakasseja bussissa :'D Busseissa oli se ärsyttävä piirre, että lippu täytyi AINA maksaa tasarahalla. Kuskin vieressä oli automaatti, johon rahat syötettiin. Yhteen suuntaan lippu maksoi $3. Samalla sai kysyä vaihtolippua, joka oli muistaakseni voimassa tunnin ostohetkestä. Sillä sitten säästi toiset 3 dollaria, jos asiat sai hoidettua tunnin sisällä. Mahdollisuutena oli ostaa myös ns. perhepäivälippu, joka oli $9 ja kustansi kaksi aikuista koko päivän ajan. Aika usein otettiin Kain kanssa tämä lippu, koska sillä säästi huomattavasti rahaa, jos vaihtolipun aika ei riittänyt tai jos piti mennä ympäriinsä useamman kerran päivässä. Yksi vaihtoehto on myös ostaa 5 tai 10 kerran lippupasseja bussiasemalta. Ne tulee jonkin verran halvemmaksi, koska enemmyysalennus. 10 kerran passi maksoi $25. Toisena vaihtoehtona on myös kuukausipassi, mutta sen hintaa en tiedä. Se olisi ollut kätevä, jos olisi kulkenut enemmän Barrien sisällä. Olisin varmaan itsekin sen hommannut, jos en olisi päässyt kulkemaan ilmaiseksi kodin ja rautatieaseman välillä sitä minun Presto-korttiani näyttämällä. Vielä täytyy mainita yksi "hauska/jännä" yksityiskohta näistä paikallisista busseista. Suomessahan busseissa on aina stop-napit, joita painamalla saa bussin pysähtymään seuraavalla pysäkillä. NOH! Kanadassa nämä napit ovat harvassa ja niiden tilalla on bussin seinämillä kulkevia johtoja, joista vedetään saman lopputuloksen aikaan saamiseksi. Kain sanan mukaan noita nappeja ei hänen lapsuudessaan ollut ollenkaan, vaan ne tulivat näiden johtojen lisäksi vasta paljon myöhemmin. Kaikenlaisia eroavaisuuksia sitä löytääkin. X'D


Bussin johtoviritelmä.

Torontoon päin mennessä kulkemista monipuolistavat metrot sekä ratikat (street car). Toronton metroverkosto on ERITTÄIN simppeli, eikä siellä voi kovin pahoin eksyä. Metroa tuli käytettyä suhteellisen usein mutta ratikalla ajelu jäi vähän vähemmällä (tällä reissulla käytettiin vain kerran). Varoituksen sanana tuosta ratikasta: se pysähtyy keskelle tietä. Muistan ensimmäisen kerran, kun matkustin ratikalla niin tuli kyllä kieltämättä pieni kuumotus, kun piti kävellä kadun reunalta autokaistalla ja samaten hypätä kyydistä pois tuolle kaistalle. Toki liikennesääntöjen mukaan autot eivät saa ohittaa pysäkille seisahtunutta ratikkaa oikealta mutta eihän sitä koskaan tiedä :'D Kaiken kaikkiaan kulkeminen Torontossa on suhteellisen helppoa ainakin omasta mielestäni. Toki ainahan kaikissa systeemeissä on parannettavan varaa enemmän tai vähemmän.

mapa del metro de Toronto, ttc
Toronton metrokartta. Ei kauhean monimutkainen. Itse reissasin lähinnä keltaisella linjalla.

Kuva metrojunan sisältä.

Kuva ratikan sisältä.

Yksittäinen kuva Toronton syövereistä.

Siirtykäämme sitten ostosten pariin! Kuten Suomessakin, Kanadassakin täytyy ostaa ruokaa selviytyäkseen. Tiedän, tämä saattaa tulla järkytyksenä. Mutta siis! Kanadassa löytyy ruokakauppoja laidasta laitaan. Itse kuitenkin opiskelija halusin päästä mahdollisimman halvalla. Kaikkain eniten tuli käytyä näin ollen Walmartissa sekä No Frilss. Nämä kaksi ovat varmaankin halvimmat vaihtoehdot. No Frills on pääsääntöisesti ruokakauppa, kun taas Walmartista löytyy AIVAN kaikkea, leivästä lipastoihin. Sieltä itseasiassa ostettiin kotiinkuljetuksena työpöytä ja -tuoli. ;) Sieltä löytyy myös aina kaikkea jännää turhaa jokaiselle juhlakaudelle. Kanadassa ostoksia tehdessä kannattaa aina muistaa, että hyllyn reunassa näkyviin hintoihin ei ole lisättyä arvonlisäveroa, toisin kuin Suomessa. Itselläni menee joka kerta aikaa tottua siihen, että kassalla yllättyy loppusummaa. Eli tähän kannattaa siis varautua henkisesti. Mainittakoon tässä myös näin vähän asian vierestä, että jos käyt ravintolassa syömässä niin tipin antaminen on se juttu. Itse sain pari kertaa paheksuvia katseita, kun yksinkertaisesti unohdin antaa tippiä, koska siihen ei ollut vielä muodostunut tapaa. :'D Näin ne suomalaiset tekee vaikutusta maailmalla. XD

Tässä muutamia söpöjä löytöjä Walmartin hyllyiltä ystävän päivän aikaan.

Löydettiin vähän pehmoleluja Shoppers-nimisestä kaupasta. X'D

Peruselintarvikkeita löytyy aika monesta paikasta. Lähikauppoja/kioskeja on joka nurkalla, mutta niissä hinnat ovat tietenkin korkeammat. Myös sellaisesta paikasta kuin Shoppers Drug Mart löytyy paljon perustuotteita, esim. maitoa, juustoa, leipää, jne. Tämä kyseinen liike on periaatteessa apteekki mutta siellä on kaikkea muuta mitä kyllä Suomen apteekeissa myydä. :'D Vaihtoehtoja ostosten tekemiselle siis löytyy! Sitten on tietenkin aivan pilvin pimein erilaisia ostoskeskuksia laidasta laitaan. Niissä kannattaa ehdottomasti käydä! Toronton läheltä löytyy myös pari Ikeaa, josta saa sitten ostettua halvemmalla kämppään kaikkea tarpeellista, jos Walmartista ei vaikka löydy mieleistä tavaraa.

Arkielämään voisin vielä liittää kanadalaisen kahvilaketjun nimeltä Tim Hortons. Ikinä ei näe kanadalaista ilman Tim Hortonsin punaista kahvikuppia kädessä. Ennen muuttoa ihan meidän lähellä oli yksi kahvila, näin paikallisittain Timmies. Siellä tuli käytyä suhteellisen usein. Hinnat olivat alhaisempia ainakin jonkin verran, kun vertaa Suomen kahviloihin. Eihän sitä tietenkään voi verrata mihinkään hienoon kahvilaan, ennemminkin vähän halvempi versio Starbucksista. Sieltä saa erilaisten juomien lisäksi pientä purtavaa niin makean kuin suolaisen nälkään. Itse kävin aina silloin tällöin siitä nappaamasta aamupalaa junaan niinä aamuina, kun arvostin uniaikaa enemmän kuin kotona syötyä aamiaista. :'D Ei sitä aina voi jaksaa... Tim Hortonsin kylttejä näkyikin sitten aivan joka kulmalla eli jos ei mikään muu paikka miellity tai mitään ei ole tarpeeksi lähellä, niin aina on Timmies. 

Tässä on meidän vanhan kämpän lähellä sijaitseva Tim Hortons. Kaiholla muistellen.

Vielä on ihan pakko mainita meidän vakkariruokapaikka: 7 Spice. Se sijaitsi myös ihan meidän vanhan kämpän lähellä ja omistajapariskunta oli jo oppinut tuntemaan Kain nimeltä siinä vaiheessa, kun minä saavuin maahan. Paikan ruoka oli monipuolista, aasialaisesta enemmän amerikkalaishenkiseen sekä fuusiota. Paikan ihmiset olivat aivan ihania ja oppivat minutkin tuntemaan hyvin. Aika ajoin he antoivat meille jotain ylimääräistä ruokaa ilmaiseksi ja kun kävimme ihan paikanpäällä syömässä (heillä on myös toimitus kuljetuspalvelun kautta) viimeistä kertaa ennen Suomeen paluutani, tarjosivat he meille kaksi isoa alkupalaa koko meidän viisihenkiselle seurueelle. Aivan ihania ihmisiä! En malta odottaa, että pääsen taas näkemään heidät ensi vuonna.

Ensimmäinen ateria Kanadassa tällä reissulla, kohteena 7 Spice.

Jos sitä nyt mennään näillä tällä kertaa! Olen nyt tosiaan palannut takaisin Suomeen ja hiljalleen selviytynyt aikaerorasituksesta. :'D Näin kandin teon lomassa päivitän tänne kaikki loputkin kuulumiset ja seikkailut muiden luettavaksi! Harmittaa kyllä vähän, että en paikanpäälllä kerennyt tekemään näitä niin paljon mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! ;)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kurssit ja opetuskulttuuri

Välipäivitys

Pankkitili ja sen avaaminen